Saturday, June 13, 2009

SEGMEN MOTIVASI DIRI

SALAM SEJAHTERA BUAT SEMUA PEMBACA

Dalam melayari kehidupan insani sebagai muslim, ada persoalan kehidupan yang ingin dibangkitkan disini iaitu ADAKAH DIRI ANDA BERASA TAKUT DENGAN MANUSIA LAIN YANG KEHIDUPANNYA JUGA TERTAKLUK DIBAWAH GENGGAMAN KUASA ALLAH SWT?

Orang Islam percaya bahawa bahawa Allah SWT yang mengendalikan segala-gala kehidupan kita mengikut ketentuanNya. Allah berfirman dengan jelas " MAKA JANGANLAH KAMU TAKUT KEPADA MEREKA(makhluk ciptaan tuhan),TETAPI TAKUTLAH KEPADA AKU JIKA KAMU BENAR-BENAR ORANG YANG BERIMAN"(QS,Ali Imran ayat 175)

Dalam menangani masalah kehidupan yang pelbagai, orang islam perlu yakin bahawa diri sendiri perlu memulakan langkah,bertindak dan berusaha untuk meminimakan dan yang terbaik keluar dari masalah yang dihadapi, kerana Allah SWT telah berfirman bahawa Allah tidak akan mengubah nasib seseorang/kaum melainkan beliau sendiri/kaum itu yang mengubah nasibnya sendiri.

Sebagai contoh SIKAP YANG INGIN DIKETENGAH DISINI ialah sikap yang dipakai ole IBNU TAIMIYYAH.Beliau berkata " Jika masalah yang saya hadapi mengalami kebuntuan, maka saya akan beristighfar kepada Allah SWT sebanyak 1,000 kali dengan harapan doa dan berkeyakinan bahawa Allah SWT akan membuka jalan keluar terhadap permasalahan kehidupan yang dihadapi.Sikap ini dipakai oleh beliau kerana berpegang bahawa permasalahan yang dihadapi ada berpunca daripada diri sendiri ,maka pegangan kpd Allah SWT " Mohonlah ampunan kepada RABBmu,sesungguhnya Dia Maha Pengampun" (QS Nuh:Ayat 10)
Moral kepada sikap ini ialah Orang Islam perlu yakin dengan berusaha dan bertindak serta banyak beristighfar, akan menjadi pembuka kepada penyelesaian pelbagai permasalahan hidup yang dihadapi.

Secara amnya,mereka yang cemerlang akan menjadikan orang lain bergantung kepadanya,bukan dirinya bergantung kepada orang lain.

Ini bermakna jika anda sudah kenalpasti apa yang patut dilakukan bagi memperbaiki kehidupan dengan permasalahan yang dihadapi, maka anda yang bertanggungjawab terhadap diri sendiri untuk mengubahnya.Yakinilah bahawa tiada orang yang akan membantu dan orang yang mahu selamat tidak akan mengharap orang lain datang menyelamatkannya,melainkan diia akan berusaha sendiri mengambil keputusan berdasarkan keyakinan dan matlamat sendiri tanpa mempedulikan apa orang luar katakan terhadap tindakan yang diyakini wajar diambil olehnya.

Akhir kata, KUKUHKAN TANGANMU BERPEGANG PADA TALI ALLAH SWT kerana ia adalah tali yang paling kukuh dari semua tali yang ada di dunia ini.Allah SWT Maha pemurah lagi Maha Penyayang, maka beriman ,berserah dan bertawakkal segala urusan kehidupanmu pada Allah SWT.Dialah yang menghidup,yang mematikan dan yang memberi rezeki kepada setiap makhluk ciptaanNya didunia ini.

MAKA PERSOALAN KEPADA MENGAPA ANDA HARUS TAKUT KEPADA SESAMA MANUSIA UNTUK BERTINDAK DEMI KEBAIKAN DIRI SENDIRI ,DENGAN TIDAK MENGGANTUNGKAN DAN BERSANDAR HIDUP KEPADA ORANG LAIN ATAU MENGHARAP SIMPATI DAN BANTUAN ORANG UNTUK MENGUBAH PERMASALAH HIDUP KITA- JAWAPANNYA IALAH APA SEMUA YANG KITA MAHUKAN,HANYA KITA YANG BERHAK MENGUSAHAKANNYA.

OLEH YANG DEMIKIAN,MARILAH KITA SEMUA UMAT ISLAM MENUJU KEJAYAAN. BERJAYA DALAM KEHIDUPAN DI DUNIA DAN DI AKHIRAT.ALLAHU AKHBAR !