Wednesday, July 15, 2009

PENDAPAT ISU SEMASA- PENDIDIKAN ,MALAYSIA

Komen terhadap PEMANSUHAN DASAR PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA INGGERIS (PPSMI)

Faktanya-PENDIDIKAN ADALAH SATU PROSES BERTERUSAN. Kerajaan Malaysia telah melakukan banyak dasar pendidikan negara bertujuan untuk tingkatkan tambahan nilai (kualiti) pada sistem pendidikan di Malaysia,pembaharuan demi pembaharuan,transformasi demi transformasi,pembaikan demi pembaikan berasaskan tuntutan semasa akan menjadi agenda kerajaan.

Pemansuhan PPSMI muktamad dan tindakan itu sangat realistik kepada rakyat Malaysia .Keputusan Kementerian Pelajaran itu adalah bertepatan dengan usaha kerajaan BN untuk mengukuhkan perpaduan nasional sejajar dengan konsep 1Malaysia .Ia menterjemahkan komitmen kerajaan BN dengan mendengar suara dan pandangan rakyat.Sebenarnya inilah yang dikatakan " RAKYAT DIDAHULUKAN,PENCAPAIAN DIUTAMAKAN. "

Kementerian Pelajaran menggantikan dasar itu dengan DASAR MEMARTABATKAN BAHASA MELAYU (MBM) DAN MEMPERKASAKAN BAHASA INGGERIS (MBI).Soal pendidikan juga memerlukan political wheel seperti PPSMI.Menteri Pelajaran yang juga Timbalan Perdana Menteri,Tan Sri Muhyiddin Yassin membuat keputusan berdasarkan political wheel leadership dan bukan kerana keputusan politik sebagai contoh bilangan subjek SPM hanya cukup 10subjek dan wajib lulus Bahasa Inggeris.

Kerajaan BN telah menjalankan dasar untuk meningkatkan martabat pendidikan negara dan usaha murni ini perlu disambut baik oleh seluruh rakyat, ia juga dapat memperkasa orang Islam/Melayu dalam menguasai dan memartabatkan bahasa ibunda dan bahasa antarabangsa.

Sebelum ini, dasar PPSMI telah dimanupulasikan oleh parti-parti Pembangkang diMalaysia seolah menjadikan alasan PPSMI sebagai faktor utama "MEMBUNUH" Bahasa Melayu dan mengaitkan kedudukan Bahasa Melayu/Bahasa Kebangsaan telah direndahkan martabatnya kerana penggunaan Bahasa Inggeris dalam HANYA subjek SAINS DAN MATEMATIK sahaja.Soalnya " MAMPUKAH BAHASA MELAYU DIANGKAT MARTABATNYA HANYA DENGAN MENGEMBALIKAN PENGAJARAN SAINS DAN MATEMATIK DALAM BAHASA MELAYU ? "

Sebenarnya, Bahasa Melayu akan diangkat MARTABATNYA jika rakyat Malaysia menghargai nilai dan peranan bahasa ini sebagaimana orang Jepun dan orang Perancis mengagungkan bahasa ibunda mereka. Paling penting apabila rakyat negara ini tanpa mengira bangsa tidak berasa malu bertutur dalam bahasa Melayu dan menjadikannya bahasa untuk semua urusan.

No comments: